Látó-tér Alapítvány

23 éve a látássérült emberek szolgálatában

Pék mentorprogram

Új szakképzés látássérülteknek2018. szeptemberében a Vakok Iskolája szakiskolai tagozata elindította nyolc sajátos nevelésű igényű, többségében súlyos fokban látássérült diákkal sütőipari- és gyorspékségi munkás szakképzését.

Küldetésük: hasznos, jó elhelyezkedési esélyeket biztosító, magas társadalmi presztízsű szakmát adni a látássérült fiatalok kezébe. Céljuk, hogy a hagyományos sütőipari eljárások mellett, a gyerekek megismerjék a kézműves pékáruk világát, a kovászolás technikáját is. Illetve, hogy jó eséllyel el tudjanak helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon, a szakképzést követően.

Mindezen célok eléréséhez alapítványunk a kezdetektől jelentős szakmai- és anyagi erőforrásokat szabadított fel, és összhangban az Intézmény szakmai célkitűzéseivel, mentori programot indított.

A programrólAlapítványunk, a 2018/19-es tanév végén, a nyár folyamán meg szeretné teremteni a lehetőségét a látássérült diákok pékségekben történő elhelyezkedésére (nyári gyakorlat teljesítése céljából, illetve a későbbi munkavállalást megkönnyítendő).
Ennek jelenleg még számos akadályát látjuk: a pékségekben dolgozó munkaerő túlterhelt, nincs energiájuk a diákok felügyeletére; nincs anyagi fedezetük a speciális mérlegek, mércék beszerzésére, fejlesztésére; nincs biztosítva a diákok ösztöndíja.

Ugyanakkor mindezen eszközök és összegek beszerzésére, a munkakörülmények megteremtésére szervezetünk ígéretet tett, amelyhez számítunk a magánszemély és céges adományozók támogatására is.

Legyen Ön is részese


Kérjük, hogy támogassa célkitűzéseinket, legyen részese egy-egy tanulónk útravalójának összeállításában. A diákok dolgozni szeretnének, segítsünk nekik ebben!
A támogatás eljutattásának módjáról a Hogyan segíthet? oldalunkon tájkozódhat.

Várjuk továbbá fogadókész fővárosi, Pest megyei és Zala megyei pékségek jelentkezését is a programba.
Köszönjük!

Mire költjük a támogatást?

Egy diák mentorálási költsége, előzetes költség-kalkulációnk alapján.

Beszélő óriáskijelzős EMALOG mérleg: 135 000 Ft
Nagyítók, adaptált mércék, kontrasztos mérőedények: 20 000 Ft
Munkaruha: 8 000 Ft
Ösztöndíj: 25 000 Ft/hét
Mentori tiszteletdíj (amely a segítő-pékmesternek kerül számfejtésre): 50 000 Ft/hét

Két hetes gyakorlat összköltsége: 288 000 Ft tanulónként.

Egy súlyos fokban látássérült diák előtt is kinyílhat a nyílt munkaerőpiac, a mentori támogatásnak köszönhetően.
Egészséges emberként nagyon nehéz beleélni magunkat egy olyan sérült személy helyzetébe, aki nap mint nap szembesül azzal, hogy összesúgnak a háta mögött, vagy alulértékelik munkáját.
Kiváló látássérült kollégánk, Németh Orsolya pszichológus gondolatébresztő, "Neked munka, nekem álom" című írásában tárja elénk ezt a problémát.

Legyen Ön is mentor!

Eddig összegyűlt támogatás:

844000 Ft

Kérjük, Ön is támogassa gyermekeink tanulmányait. Minden forint a diákokhoz jut el. Legyen részese sikereinknek!

Forródrót: +36 705422698

Mire költjük majd a támogatást?